De Barmhartige Samaritaan is een belangrijke streng van ons bijbelschristelijk DNA en wereldwijd de gekendste parabel. Aangezien de meeste mensen deugen -welke levensbeschouwing hen ook eigen is- beaamt zo goed als iedereen de opdracht ervan: hulp bieden aan een medemens in nood.
Laten we de tekst herlezen, nieuw-lezen, om ons de diepgang van naastenliefde eigen te maken.
Een wetgeleerde komt bij Jezus om hem op de proef te stellen. In Jezus’ tijd heeft dit geen negatieve bijklank. Farizese scholen bekwamen hun leerlingen in woord en wederwoord om de Thora -de kaderwet zeg maar- bij concrete rechtspraakkwesties toe te passen. Ervaring en overlevering komen via dialoog en discussie met elkaar in gesprek om gewetensvol te zien, oordelen en handelen.
13e zondag door het jaar C
- Auteur: Bernard de Cock
- Datum: 26-06-2022
- Liturgische tijd: Door het jaar
- Liturgische jaar: C
- Jaar: 2021-2022
- Lezingen: 1 Kon.19, 16b.19-21 | Gal.5, 1.13-18 | Lc.9, 51-62
Wie goed geluisterd heeft naar het evangelie, moet nu toch ofwel in de war zijn, ofwel heel kwaad. Want een aantal zaken die men daar te slikken krijgt, zijn immers voor de meeste mensen ofwel onbegrijpelijk, ofwel verwerpelijk. Als je mij wilt volgen, zegt Jezus, moet je jouw vaste stek opgeven, mag je zelfs je vader niet begraven, en je mag zeker geen afscheid nemen van je familie of je gezin. Is het werkelijk Jezus die hier aan het woord is? Dat klopt toch niet met zijn boodschap van liefde, denken we dan spontaan. Dergelijke reacties zijn zeker te begrijpen. Ik ga de harde eisen van Jezus niet afzwakken – wie ben ik, om dat te doen? Maar tegelijk wil ik jullie erop wijzen dat Jezus hier spreekt op de manier waarop men in het oude Oosten iets duidelijk wilde maken. Namelijk met veel beelden en vooral met veel overdrijving.
Soms doen wij dat ook. Ik geef een voorbeeld. Ik hoorde iemand onlangs heftig tekeergaan. Hij riep uit: “Ik val nog liever dood dan dat ik de eerste stap zet om het weer goed te maken met hem”. Als ik met een uitgestreken gezicht zou geantwoord hebben: ge wilt die eerste stap niet zetten, dus val nu maar dood, dan zou die persoon mij verbouwereerd hebben aangekeken: ja maar, ik bedoel… ik ben het beu om degene te zijn die altijd de eerste stap moet zetten. Hij gebruikt dus de overdrijving van het liever doodvallen om zijn punt te maken. Niemand zal daarom zeggen dat die man letterlijk graag zou doodvallen.
12e zondag door het jaar C
- Auteur: Marcel Braekers
- Datum: 19-06-2022
- Liturgische tijd: Door het jaar
- Liturgische jaar: C
- Jaar: 2021-2022
- Lezingen: Zach.12, 10-11 | Gal.3, 26-29 | Lc.9, 18-24
Wie zeg jij dat Ik ben?
Ik had een oude, wijze medebroeder, die dikwijls zei: ‘Je kent iemand maar als je ermee samen woont’. Gelijk had hij, want pas dan leer je iemand kennen, niet alleen zoals die zich liefst toont maar ook in zijn regressieve en kleine kanten. Maar zelfs dat kennen blijft beperkt, omdat elk van ons ook zoiets als een geheim rond zich heeft. Geheim betekent niet geheimzinnig of heimelijk, maar dat elk van ons uiteindelijk een kern heeft waar hij of zij onkenbaar is, ongrijpbaar en uniek. Ik denk dat elk van ons gedragen wordt door een dieper zelf dat aan alles ontsnapt en dat tegelijk de bron is van onze creatieve mogelijkheden. Het is een diepte van waaruit je leeft en jezelf vernieuwt, waar je steeds naar terugkeert en weer uittreedt, waarvan je slechts indirect een vermoeden kunt hebben, maar waar de ander zeker nooit beslag op mag leggen, niet door macht en niet door nieuwsgierige weetdrang. De Engelse psychiater Donald Winnicott komt in zijn boeken steeds terug op het belang om dit geheimvolle centrum van de ander in alle omstandigheden te respecteren.
Pinksteren
- Auteur: Ignace d'Hert
- Datum: 05-06-2022
- Liturgische tijd: Paastijd
- Liturgische jaar: C
- Jaar: 2021-2022
We hoorden Jezus zeggen dat hij de geest van waarheid zou zenden aan zijn leerlingen. Hij heeft zeker niet ingeschat welke chaos en verwarring die geest zou veroorzaken. Er is om de waarheid gestreden en oorlog gevoerd. De geest van God zat gewrongen in een koude oorlog die gevoerd binnen het christendom tussen katholieken en protestanten, Orthodoxen en Anglicanen. Ook de grote monotheïstische godsdiensten – joden, christenen en moslims – droegen elkaar niet bepaald een warm hart toe. Ook zij hebben elkaar de duivel aangedaan en meer dan dat. En het moet gezegd: zelfs de missionering is niet alleen met veel geweld gepaard gegaan, er zijn ook hele culturen gewoon van de kaart geveegd. Zo gaat het inderdaad wanneer men waarheid verstaat als een blok graniet die van boven op onze aarde is neergedonderd.
Vijfde zondag van Pasen
- Auteur: Ignace d'Hert
- Datum: 15-05-2022
- Liturgische tijd: Paastijd
- Liturgische jaar: C
- Jaar: 2021-2022
- Lezingen: Hand 14, 21-27; Joh 13,31-33a-35
Beide lezingen, het evangelie van Johannes en de handelingen van de apostelen, gaan over de eerste stappen van de ontluikende geloofsgemeenschap. Om te beginnen horen we hoe Jezus afscheid neemt van zijn vrienden. “Ik noem u geen dienaars meer, u heb ik vrienden genoemd” (15, 15). Er ligt een grote intimiteit in deze woorden. Een soort levenstestament. Liefde is inderdaad het centrale begrip in zijn afscheidsrede. Daar houdt Jezus aan vast tot het einde. Hij geeft het ook als opdracht mee aan zijn leerlingen. We hebben het dan niet over platoonse liefde, zuiver geestelijk, zonder body, maar om de vele vormen van tastbare liefde. De liefde van mens tot mens, de liefde als inzet voor gerechtigheid in de samenleving, de liefde als levensstijl in onze wereld in volle verandering, de liefde als kleine goedheid in de dagelijkse omgang.
Vierde Paaszondag
- Auteur: Marie-Jeanne Dylst
- Datum: 08-05-2022
- Liturgische tijd: Paastijd
- Liturgische jaar: C
- Jaar: 2021-2022
- Lezingen: Hand.13, 14.43-52 | Apoc.7, 9.14b-17 | Joh.10, 27-30
Ik geef eeuwig leven aan mijn schapen…
Bij Johannes 10,22-24 lezen wij dat Jezus deze woorden zegt als Hij in Jeruzalem is, in de tempel en ze hem vragen of Hij de Messias is…
“Als u de Messias bent, zeg het ons dan ronduit.” (Johannes 10, 24). ). Jezus antwoordt, maar zonder het woord Messias te gebruiken, dat bij zijn toehoorders nogal geladen is met heel wat verschillende verwachtingen.
Hij gebruikt het beeld van de herder, de traditionele figuur van de Davidische Messias.
De tijdgenoten van Jezus waren vertrouwd met het beeld van een herder…