Deze zomer, van zaterdag 12 tot dinsdag 15 augustus, strijkt een groep dominicanen neer aan het ‘witte kerkje’ in Het Zoute voor Domifiësta. Domi-watte? Domifiësta!
Vieringen in de Goede Week en met Pasen
- Klooster: Dominicanen Knokke
- Datum: 2 t/m 9 april 2023
De vieringen in de Goede Week en op het Hoogfeest van Pasen bij de Dominicanen in Knokke zijn als volgt:
Op Palmzondag 2 april begint de Goede Week. Er wordt U gewijde palm aangeboden.
Op Witte Donderdag 6 april zitten we om 19u “SAMEN AAN TAFEL”. We gedenken Jezus’ laatste avondmaal: “U heb ik vrienden genoemd” en wij vieren Zijn blijvende aanwezigheid onder ons. Deze viering is met medewerking met de SCHOLA GREGORIANA DOMINICANA onder leiding van AD VAN DE WEGE.
Op Goede Vrijdag 7 april om 19u “IN UW HANDEN”. “Vader, in uw handen beveel ik mijn geest”. Solidair met Jezus’ lijden en met alle lijden in eigen midden en wereldwijd. De SCHOLA GREGORIANA DOMINICANA onder leiding van AD VAN DE WEGE zorgt voor de muzikale omlijsting.
Op Stille Zaterdag 8 april om 19u “PAASWAKE”, feest van het licht. Deze eucharistieviering wordt opgeluisterd door de SCHOLA GREGORIANA DOMINICANA onder leiding van AD VAN DE WEGE.
Op Pasen 9 april om 9u30 gezongen mis. Om 11u plechtige eucharistieviering met medewerking van de SCHOLA GREGORIANA DOMINICANA onder leiding van AD VAN DE WEGE.
U bent van harte uitgenodigd onze vieringen bij te wonen.
Toekomst voor het christendom
- Klooster: Dominicanen Knokke
Guido Van Heeswyck is emeritus prof filosofie aan de UA en KULeuven. In de zomerlezing van 10 augustus “Welke toekomst voor het christendom” in de kerk van de Dominicanen, schetste hij in grote lijnen de ontwikkelingen die zich de voorbije decennia hebben voorgedaan in het maatschappelijke en culturele leven in onze contreien. Deze evoluties hebben een duidelijke weerslag op de religieuze beleving. Niemand kan voorbij de krimp die zich in het hele gelovige leven heeft voorgedaan. Het historisch overzicht dat hij schetste gaf inzicht in de verschillende vormen van geloofsbeleving in de laatste jaren. Het geloofsleven vandaag wordt gekenmerkt door een “ongelijktijdige gelijktijdigheid”. Er zijn zowel nog enkele sporen van het heilig roomse leven merkbaar, als we de vernieuwing van het Vaticaanse concilie in de jaren 60 hebben verwelkomd als we vandaag het grootscheepse afhaken van kerk en geloof meemaken. Inzicht in de complexiteit van de huidige situatie geeft zin voor relativiteit. Dat geldt zowel voor de historische vormen van geloofsleven als het tegelijk bewust maakt van de mogelijkheden die we vandaag onderkennen. Het besef dat alle gebruiken en rituelen, maar ook de opvattingen inzake geloof tijdsgebonden zijn, betekent een belangrijke bevrijding. Tegelijk maakt het op een nieuwe wijze bewust van ieders verantwoordelijkheid.
Ignace Dhert
Religie en kunst
Op 20 juli ontmoetten we Christiaan Wittebroodt die ons vertelde over religie en kunst. Hij kijkt naar kunst met een rustige, beschouwende maar ook kritische blik.
Hij gaf een originele interpretatie van de evolutie van de religieuze en spirituele kunst van 1900 tot heden. Hij verwoordde de samenhang tussen fundamentele veranderingen in de cultuur en het tot stand komen van nieuwe uitdrukkingsvormen. Religieuze kunst is ingebed in wat zich de ‘de laatste eeuw maatschappelijk en in de geest van de mensen heeft afgespeeld’.
De kerk heeft haar greep op de kunst en zinzoekers verloren. Wittebroodt wees op de spanning tussen het authentieke gebruik van elementen uit de christelijke iconografie en het gebruik ervan, vaak willekeurig en eigenzinnig in een heel andere betekeniscontext, of op een symbolische uitgeholde wijze.
Zijn betoog werd aanschouwelijk ondersteund met beelden van twintigeeuwse kunstcreaties. Nadien was er nog gelegenheid om met de spreker en met elkaar na te kaarten tijdens een gezellige receptie.
Lut De Brauwer
Orgelconcert
- Klooster: Kerk Paters Dominicanen
- Adres: Sparrendreef 91 8300 Knokke
- Datum: Zaterdag 2 oktober 2021 16u.
Jacques Maertens, eredirecteur van Maak, eindigt zijn professionele loopbaan met en Orgel Concert, zaterdag 2 oktober, om 16u.
Zomerlezingen : identiteit
- Klooster: Dominicanenkerk - Het Zoute
Zomerlezingen : identiteit
Onder deze titel gingen deze zomer twee voordrachten door georganiseerd door de Dominicanen. Bedoeling was na te denken over een thema dat ons allen op de een of andere manier raakt.
De laatste decennia is veelkleurigheid een opvallende kentrek van onze samenleving geworden. Ook de diversiteit van religies en levensbeschouwingen behoort tot onze dagelijkse leefwereld. Sommigen verheugen zich in deze verscheidenheid. Ze vinden het een verrijking in vergelijking met de éne, zaligmakende waarheid die vroeger het hele leven bepaalde. De vreemde kleur of taal van de ander brengt leven in de brouwerij, nodigt uit om contact te zoeken. Anderen vinden dit niet zo comfortabel. Ze voelen zich gestoord in hun vertrouwde doen en laten. De ander houdt er eigen gewoonten op na, vindt andere zaken vanzelfsprekend die ons nerveus kunnen maken.
Zomerlezingen : identiteit
- Klooster: Dominicanenkerk - Het Zoute
- Datum: Dinsdag 20 juli om 20u. | Dinsdag 10 augustus om 20u.
Identiteit... Weten we dan niet meer wie we zijn? Waar de plek ligt waar we ons leven willen leiden? Welke de waarden en normen zijn die onze levensstijl veilig stellen? Vanzelfsprekend toch!? Dus ... toch liefst naar een katholieke school ? Die vanzelfsprekendheid bestaat al lang niet meer. We leven met andere culturen en godsdiensten samen. Sommigen voelen zich hierdoor bedreigd. Het vreemde, ongekende boezemt angst in. Is samenleven met mensen uit een andere cultuur of godsdienst wel mogelijk ? Misschien denk je : mensen die zich christen noemen staan toch open voor iedereen ? Maar moeten we tegelijk niet onze eigen traditie veilig stellen ?
De meningen zijn heel uiteenlopend. Twee avonden om de visies hopelijk wat aan te scherpen.
Heropening van de Dominicanenkerk
- Klooster: Knokke
- Adres: Sparrendreef - 8300 Knokke
- Datum: 12-13 juni
Nu de pandemie stilaan of bijna overwonnen is en wij terug de vrijheid hebben om samen te mogen vieren, groeit het verlangen om samen te komen.
Langs deze weg nodigen de paters en de leden van de Dominicaanse Familie jullie allen uit bij de heropening van de Dominicanenkerk.
We gaan van start met de weekend vieringen op 12 - 13 Juni, op zaterdag om 18u. en op zondag om 9u.30 en 11u.
We zien er allen naar uit om elkaar terug te mogen ontmoeten in de ons zo vertrouwde Dominicanenkerk in Knokke.
Vieringen opgeschort
Bij besluit van de pastorale werkgroep worden de religieuze diensten en vieringen opgeschort, zowel in de week als tijdens de weekends, en dit vanaf Zondag 1ste november, tot nader order.
Iedereen is elke dag van de week van harte welkom voor een gebed, een moment van stilte of bezinning.
Onze Lieve Heer Hemelvaart en Pinksteren
Daar de vieringen voor de komende hoogdagen nog niet in de kerk kunnen plaatsvinden bieden wij jullie graag een alternatief aan.
Op de hoogdag van Onze Lieve Heer Hemelvaart ontvangt U bij uw kerkbezoek een bezinningstekst.
Op Pinksteren wordt er vanaf 10u tot 12u30 een multimediale bezinning gepresenteerd. De teksten en beelden worden ondersteund door cantates en koralen rond het thema Pinksteren.
Rik Torfs : Franciscus, pastoraal boven kerkelijk recht
Franciscus: pastoraal boven kerkelijk recht
We zijn ondertussen gewoon geraakt aan zijn spontane, ongedwongen manier van doen. Dat was toch eventjes anders op 19 maart 2013 bij zijn aantreden als vers gekozen paus. Hoe hij de mensen toesprak, waar hij zijn woning koos, hoe hij zich onder de mensen bewoog: het rook heerlijk naar verse koffie. Hij had het over het evangelie en de barmhartigheid, niet over de superioriteit van het christendom. Dat zinde velen absoluut niet die zich in het kerkelijk instituut een veilig post(je) hadden verzekerd. Beelden uit de modeshow voor kardinalen in de film “Roma” van Fellini uit 1972 doken voor mijn ogen op. Het is blijkbaar nog niet voorbij. Franciscus heeft niet gekozen voor een gezapige job die hem bij de groten der aarde brengt. Maar maakt hij werkelijk kans om een soort doorbraak te bewerken? Het hoeft niet spectaculair te zijn. Maar toch.
Ontmoeting met Khalid Benhaddou
Pleidooi voor een rationele islam
Khalid Benhaddou, imam
2 juli 2019 om 20 u.
Sinds enkele jaren is Khalid Benhaddou (1988) een bekende naam die een belangrijke plaats inneemt in de dialoog die gaande is tussen de westerse democratie en de verlichting enerzijds en de wijsheid van de Koran anderzijds. Als imam verdedigt hij een “rationele islam”. Hij onderzoekt de mogelijkheden van het samengaan van de islam met de westerse wereld en tevens de kansen die een vreedzaam samenleven kunnen bevorderen. Bewust van de spanningen en vooroordelen die bestaan kiest hij resoluut voor een dialoog in openheid en verdraagzaamheid.
Ontmoeting met…..
Op 2 juli konden we Khalid Benhaddou verwelkomen in de Dominicanenkerk. Hij is imam in Gent en coördinator van het Netwerk islamexperten, dat in scholen de radicalisering van moslimjongeren moet tegengaan. Het was een zeer boeiende uiteenzetting.
Vertrekkend vanuit een pleidooi voor een rationele islam bood hij ons een historisch kader aan met de beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van de Islam en de Koran. Wat is de islam? Zijn het de Soennieten van Saudi-Arabië of de Sjiieten van Iran? Ook de Islamwereld kent een zeer grote verscheidenheid. Het was vanuit deze optiek dat hij het concept “(de)radicalisering” beschreef. Er volgde een duidelijke omschrijving en typering van dit begrip. Moslims moeten een rationeel islamitisch discours aangereikt krijgen, met een interpretatie van de geest van de islam. Dit kan gebeuren via een hervorming van het islamonderwijs. Dit kan zowel in de moskee als in de gewone school gebeuren vanuit de vraag hoe de Europese deelidentiteit van de islam een plaats kan krijgen. Kahlid Benhaddou beschouwt zichzelf als een bruggenbouwer en gaat daarom ook in verschillende scholen spreken.
Na de uiteenzetting konden er vragen gesteld worden en ontspon zich nog een interessant debat. We wensen de imam veel succes met al zijn projecten.
Lut De Brauwer
Lekendominicaan
- 1
- 2